Af Peter R., 3.d og Amanda, 3.y, Foto: Andrea, 3.d og Alberte, 3.y
Den kolde krig blussede op igen, da 3.d og 3.y afsluttede et forløb om den historiske periode hos deres lærer Jacob Sølgaard. Dagen begyndte med en forelæsning på NAG af koldkrigsforskeren Mikkel Runge Olesen, der satte spørgsmål ved antagelsen af, at Danmark var en forbeholden allieret i NATO-regi.
Da den akademiske scene var sat, gik turen sydover til rundvisning på Stevnsfortet. Efter ankomsten blev klasserne mødt af tre store misiler, som de to rundvisere, der tidligere selv havde været udsendt, entusiastisk fortalte om. Missilerne var bl.a. blevet anvendt som en del af forsvarsværket under den kolde krig.
Efter rundturen forbi diverse missiler, kanoner, kampvogne og andet militært materiel blev flokken talt og registreret, før turen gik ned i de lange underjordiske gange. Gangene var ved håndkraft udhugget i klinten og ikke understøttet af en eneste søjle. Udgravningen af disse gange medførte bl.a. fund fra dinosaurer og andre forhistoriske væsner. Desuden var de udsmykket med en farverig algebevoksning på væggene, der ifølge rundviserne var dødsensfarlige og derfor fik lov til at vokse i fred. Da gruppen ankom til enden af gangen gav det pludseligt et gib i dem alle. Stevnsfortet har nemlig installeret højtalere, der afspiller autentiske lydklip af bombardement over jorden.
Rundvisningen afsluttedes med en tur ud i det fri ved vandet, hvor sporene fra nysgerrige spioner, der skulle undersøge fortet, stadig kunne ses i skrænten ud mod Østersøen. Efter en spændende dag udenfor klasselokalet vendte de to klasser (fuldtalligt!) snuden hjemad med en ny og spændende indgangsvinkel til den danske koldkrigshistorie.