Af Amalie Arildslund & Mathilde Lundberg, 3.x
Nogen tager til det varme Spanien på sprogtur, andre tager til Nordnorges kulde på fysiktur. Vi har været så heldige at besøge Andøya Space Center, som ligger i Nordnorge, nord for polarcirklen.
Her skulle vi samarbejde med en norsk klasse, hvor vi skulle bygge en CanSat, hvilket er en satellit, der er så lille, at den kan være i en sodavandsdåse, og som skulle kunne foretage målinger i luften. Vi havde to dage i et værksted til at samle CanSatterne, hvor der var alt fra loddestationer til gaffatape hvis alt andet svigtede.
Vi havde en primary mission, som var at måle tryk, temperatur og sende dataen fra CanSatten til en computer på jorden via en radio. Hver gruppe, som bestod af to danskere og to nordmænd, skulle selv vælge en secondary mission som også skulle programmeres. Det kunne eksempelvis være at måle magnetfelt, radioaktivitet eller at have et kamera eller en GPS tilkoblet, man kunne således lade fantasien få frit spil.
Derfor programmerede vi, testede, byggede, revurderede og testede igen, så CanSatten var helt klar til at blive sendt op med dronen. Dronen slap CanSatten som så faldt med en faldskærm, vi selv havde lavet. Alle grupper var så heldige at deres CanSatter virkede og alle fik data med hjem til Spacecenteret.
Udover projektet var vi også ude og se den skønne natur, både fra strand og bjerge. Den sidste dag tilbragte vi med vandretur i området. Her blev (især danskerne) sat lidt på en prøve, da vi skulle gå ned et sted, hvor det gik nærmest lodret ned på rullesten. Alle kom helskindet ned, og i bunden blev der grillet pølser og hygget.
Vi var så heldige med vejret, som var koldt og klart, hvilket er perfekte betingelser for at se nordlys. Især den første aften var der flot nordlys hele aftenen og alle (danske som norske) var ude at nyde det fantastiske skue. Når vi ikke var ude at se nordlys om aftenen, stod den på kortspil med nordmændene og hygge indendørs.
Således forløb en anderledes, spændende og lærerig uge enormt hurtigt, på Andøya Space Center.