Artikel: Adam, 1.e og Rigmor, 1.u. Billeder: Kjartan, 1.e og Valdemar, 1.u
Efter de seneste ugers historieforløb i 1.e og 1.u om oldtidens egyptiske faraoer, græske erobrere og romerske kejsere, var det intet mindre end oplagt at tage til Ny Carlsberg Glyptotek i København i slutningen af februar. Historielærer Jacob havde igangsat en lille konkurrence, hvor vi elever på skift skulle holde et lille oplæg om en af museets skulpturer eller andre genstande. Eleven med det bedste oplæg blev belønnet med en præmie, så der var absolut ingen grund til at spare på fremlæggelsesevnerne.
Humøret var højt, da klasserne trådte ind gennem Glyptotekets fænomenale entre, og efter vi havde skilt os af med vinterovertøj og tasker, begyndte turen igennem Glyptotekets smukke gange og glimrende samling af antikke fund. Vi startede kronologisk med det gamle Egypten og observerede skulpturerne under kyndig vejledning af klassernes elever. En række af figurerne havde dyreformer, hvilket knyttede sig til de gamle egypteres religion og guder. Det var vældigt interessant, men det mest fascinerende ventede i gravkammeret, hvor vi blev mødt af sarkofager, som de fornemmeste egyptere var blevet begravet i. Vi mødte også museets to mumier, som var så spændende, at det bedst kunne beskrives som besøgets klimaks.
Efterfølgende lagde vi vejen forbi antikkens Grækenland. Kunsten havde ændret sig gevaldigt, pludselig blev det hele så humant, at det overnaturlige og uvirkelige forsvandt bag os, selvom vi gik blandt guder og Homers helte. Vi så skulpturer, der afbillede menneskekroppen ganske naturtro, og hvor enkelte kunstnere ikke lod meget overladt til fantasien. Vi blev også introduceret til de mest betydningsfulde grækere. De stod som utallige enestående torsoer på hver sin piedestal. Vi dannede os et godt indtryk af, hvem de fornemme gamle grækere var, men nogle af os savnede nok at få en lidt bredere forståelse af og indsigt i deres kultur, som det var muligt i Egypten afdelingen.
På trods af samlingens behov for en nærmest kvælende varme tog de sidste fremlæggelser os tilbage til antikkens største og mest betydningsfulde rige - Romerriget. Her blev vi også introduceret for de mest markante kejsere gennem romersk historie og hørte blandt andre om kejser Maximinus Thrax, som var en dygtig militærmand, men der ikke just blev populær, da han var den første til at indføre skattehævelser til finansiering af en romersk hær, samt om Marcus Aurelius”™ skæg og den ikke helt historisk korrekte fremstilling af ham i Ridley Scotts Gladiator.
Da præsentationerne nåede sin afslutning, blev vi givet muligheden for at studere udstillingen nærmere på egen hånd. Her fandt nogle elever en interessant historie om et romersk forlist skib, der gik ned med en enorm formue. Skibet blev bjerget, og de gamle mønter ligger nu udstille i en af de utallige glasmontrer i Glyptotekets smukke rammer.
Da vi tog afsked med Kampmanns smukke bygningsværk, gik turen ud i det historiske København, og vi afsluttede besøget med frokost i byen under den dejlige vintersol, og herefter kunne vi vende hjem med en ny forståelse af oldtidens Egypten, det antikke Grækenland og Romerriget.