Fra Nærum Hovedgade til overfladen på Mars

Billede i galleri. Klik for at åbne

Eva Linghan Scheller på sit kontor på det geologiske institut i Pasadena, Californien. Foto: Caltech

I juni 2013 blev Eva Linghan Scheller student fra Nærum Gymnasium med et snit på 12,3. I februar 2021 kunne hun følge Perseverance-roverens landing i udkanten af Jezero-krateret, et område på planeten Mars som Eva har været med til at undersøge, kortlægge og udvælge for det amerikanske rumagentur NASA.

Mellem de to begivenheder i Evas liv ligger studenterfester, Star Trek film, geologiske studier, felt-rejser, PhD-forskning og for nylig også et arbejde som en del af det team, der nu skal navigere Perseverance rundt på Mars overflade og indsamle data.

Jeg en del af blandt andet Perseverance rover M2020 Science Team. Her hjælper jeg med at finde ud af hvilke videnskabelige eksperimenter vi skal foretage på Mars fra dag-til-dag, hvor vi skal køre henne for at kunne foretage dem, og analysere det data, som kommer tilbage fra roveren. Jeg arbejder primært med data fra instrumenterne Mastcam-Z og SHERLOC på Perseverance”, fortæller Eva om sit arbejde fra sit hjem i Pasadena, Californien.

Lige efter gymnasiet læste Eva geologi på Københavns Universitet, hvor hun blev færdig i 2017. Men allerede i 2015 stiftede hun som udvekslingsstudent bekendtskab med The California Institute of Technology (Caltech), hvor hun påbegyndte en PhD i 2017 og har specialiseret sig i geokemi og planetar forskning.

Jeg har min “normale” PhD forskning. Her foretager jeg blandt andet kemiske eksperimenter med massespektrometre, analyserer spektroskopisk satellit data fra Mars, modellerer Mars atmosfære gennem computer simulation, eller tilbringe tid ude i felten for at foretage observationer f.eks. i Californien og Australien. Og så skal der selvfølgelig skrives videnskabelige artikler, og jeg holder foredrag fra tid til anden. Nogle semestre fungerer jeg også som underviser”, siger hun om sit virke som forsker på Caltech.

Eva har selv en multinational baggrund og er begejstret for den faglige og menneskelige mangfoldighed, som er blevet en del af hendes hverdag i USA:

Det er vildt spændende at arbejde hver dag med mennesker fra hele verdenen. Derudover er det et meget interdisciplinært miljø. Der er folk fra næsten alle naturvidenskabelige discipliner, som skal arbejde sammen, og det har været rigtigt spændende at arbejde sammen med folk uden for mit felt og lære hinandens tankegange”, fortæller hun om sit liv i USA og gør sig gerne nogle tanker om fremtiden: ”Jeg formoder at blive i USA pga. personlige forhold, og fordi det er der, hvor det meste rumforskning foregår, selvom man selvfølgelig aldrig ved, hvad fremtiden byder på.

På Nærum Gymnasium gik Eva på matfys linjen med kemi, matematik og engelsk, og lader ofte tankerne gå tilbage til NAG, hvor hun bl.a. var med til at starte Snaggen, som stadig udkommer, når Corona-pandemien ellers tillader det. Eva husker også tydeligt de mange spændende timer i kemilokalet og de dejlige dansktimer med Sebastian Svendsen. En særlig plads har også hendes tidligere lærer i matematik, Søren Eriksen.

Jeg startede ud med, at synes matematik var lidt kedeligt og tungt, men jeg havde nogle interessante timer med ham og fik et rigtigt godt fundament gennem Sørens undervisning, som jeg har brugt gennem hele livet” slutter Eva samtalen fra Pasadena. 

Artikel fra Rudersdal Avis om Evas NAG studentereksamen 2013

Link til Evas personlige webside på Caltech i Los Angeles 2021

Meddelelser:

   Orienteringsaften 13. januar kl 19.30

   Besøgsdage december/januar

   Optagelse på NAG

   Adgangskrav

   Studieretningshæfte 2025


   8. december Julekoncert Nærum Kirke kl. 15

   10. december Rytmisk Julekoncert Agora kl. 19.30

   Ferieplan 2024/25

   Ferieplan 2025/26

   Studievejledningen

   NAG på Facebook

   NAG på Instagram

   NAG på TikTok