Tidligere underviser på NAG får Nordisk Råds litteraturpris

Jonas Eika (nr. to fra venstre) foran Forfatterskolen i København sammen NAG-elever i 2014

Af Sune Berthelsen

Jonas Eika har fornemt og fortjent fået Nordisk Råds litteraturpris 2019. Mens Jonas gik på den ”rigtige” forfatterskole, underviste han på NAG’s forfatterskole.

I 2014 blev eleverne inviteret til at deltage i vores forfatterskole med følgende ord:

”Hvad er det vigtigste i verden? Er det gode karakterer, masser af penge, en lækker kæreste? Nej. Det er det ikke. Det vigtigste er at skrive – digte, bøger, noveller, hvad som helst. Det er rigtig nok. Alle kan skrive, alle skriver opgaver til skolen, alle laver SRP og Dansk/Historie-opgave, alle skriver stile og alle prøver at få gode karakterer. Men kan man også skrive for sjov, eller fordi man synes det er spændende og vigtigt?”

Sådan skrev Jonas sammen med sin makker Duncan Wiese for fem år siden. På NAG blev eleverne introduceret til den nyeste litteratur, de lavede de vildeste skriveøvelser og endte med at udgive deres egne små bøger. Undervejs i forløbet blev eleverne også inviteret på besøg på den rigtige forfatterskole, hvor Jonas og Duncan læste op og fortalte om skolen.  

Siden da har Jonas’ karriere taget fart, og siden er der gået fem år, og hvert år har nye elever taget imod tilbuddet om at lade sig undervise af morgendagens stjerner.

Til lykke til Jonas

Læs mere om Jonas Eika HER