Historiske København

Billede i galleri. Klik for at åbne
Billede i galleri. Klik for at åbne
Billede i galleri. Klik for at åbne
Billede i galleri. Klik for at åbne
Billede i galleri. Klik for at åbne

Artikel: Sophie Benzon, 2.u
Billeder: Geldorf, Rønnow og Kenan, 2.u

En kold vintermorgen startede skoledagen på Christiansborg Slotsplads for 2.u og deres to lærere, Ole og Jacob. Efter en kort rundvisning udendørs kom vi idenfor i Rigsarkivet, som ligger lige ved siden af Christiansborg Slot. Vi blev vist rundt af én af Oles gamle elever, som samtidig var én af Jacobs gamle kollegaer. Rigsarkivet opbevarer statens arkiver, som betegnes Danmarks hukommelse, og vi fik lov til at se nogle af dem. Vi så bl.a. de konfiskerede ”franske postkort” som var datidens pornografi, Christian 4.”™s skrivebog, som han havde brugt til at lære at skrive med, Kongeloven af 1665 og Grundloven fra 1915, hvor kvinder fik valgret.

Derefter forlod vi det gamle rigsarkiv og begav os til Den Sorte Diamant, som er en tilbygning til Det kongelige Bibliotek. Den er bygget i 1999 og er meget moderne og står derfor i kontrast til de omkringliggende bygninger. I den sorte diamant så vi en udstilling af det danske satireblad Blæksprutten. Blæksprutten har igennem 125år været udgivet ved juletid, men det er sidste gang i år, at da bladet lukker.

Efter besøget i Den Sorte Diamant begav vi os ud på en byvandring, der bl.a. bød på kildekritik af Storkespringvandet (sangen) ved Storkespringvandet (springvandet), og stop ved det kongelige hus' kollegium, Regensen, Københavns Universitet og slutteligt i domkirken, Vor Frue Kirke.

Efter frokost mødtes vi igen på Christiansborg Slotsplads, begav vi os ind i de Kongelige Repræsentationslokaler. Her fik vi en rundvisning (men vi mødte desværre ikke dronningen der ellers havde befundet sig på slottet nogle timer forinden). De Kongelige Repræsentationslokaler er meget flotte og er udsmykket med guld og flotte stoffer og mønstre. Salene anvendes af dronningen til begivenheder som nytårskuren og ambassadørmodtagelser.

Salene er fyldt med flotte og værdifulde malerier,  som vi i mange tilfælde kan genkende fra historieundervisningen. Riddersalen bruges til gallamiddage, og væggene er udsmykket med gobeliner designet af Bjørn Nørgaard.  Der er 17 gobeliner i alt som forestiller Danmarks historien igennem 1000 år. Efter rundvisningen blev vi delt op i grupper, hvor vi fremlagde om den gobelin, som vi havde analyseret hjemmefra. Efter fremlæggelserne fik vi fri og vi tog så hjem med hovederne fyldt ny historieviden.