Studietur til Dublin

Billede i galleri. Klik for at åbne

2.h i bragende solskin foran Trinity College i Dublin

Af Nina og Ida, 2.h

Det forlyder at skyerne er grå og regnen falder tungt i Dublin 275 dage om året.

Men på trods af foruroligende meldinger tilbragte 2.h fem solskinsrige dage i hovedstaden. Udover vejrets overraskende mildhed levede det irske folk ellers op til alle forventninger om stereotypen. Overalt i byen mødtes eleverne af blege, rødhårede og venlige lokale, der samledes på pubberne belæsset med guinness og violiner klar til at underholde. Folkemusikken spillede lystigt som en evig baggrundsklang på turen, understøttet af den optimistiske stemning der præger irerne for tiden.

I 90erne opløftedes Irland af et stort finansielt opsving, kaldet Den Keltiske Tiger, hvor arbejdsløsheden faldt til et minimum, og folket havde betydelige summer mellem hænderne. Bygge og- investeringsentusiasmen steg, boligboblen voksede sig større. Men da finanskrisen ramte i 2008 led landet betragteligt under den svindende økonomi. Arbejdsløshed og emigration har påvirket den irske dagligdag lige siden nedturen, og ulykkerne stopper ikke her.

Konflikten mellem protestanter og katolikker har sat sit bloddryppende spor i historien og kostet mange menneskeliv. På vores tur til Belfast fik vi fejden på tæt hold, da vi så byen fra Black Taxis duggede ruder. Religiøse chauffører gav os et personligt indblik i dagligdagen hos den splittede befolkning, der evigt er på vagt overfor nye provokationer, som kan holde ilden ved lige. Koleriske unge tilslutter sig optøjerne, imens de ældre opildner til fortsatte stridigheder. Motiver man ofte forbinder med Irland, er imidlertid den lykkebringende kløver til tider akkompagneret af en pengegrisk leprechaun, der lover guld og grønne skove.

Alligevel har landet altid været ramt af ulykke, tænker man, i et tilbageblik på historien. Hungersnød, udvandring, besættelse, for bare at nævne få. Men efter turen til Dublin, kan 2.h konkludere, at på trods af det økonomiske skræmmebillede og de borgerkrigslignende tendenser, lader irerne sig ikke kue. Den optimistiske tro på lykke og en lysere fremtid får stadig lokket befolkningen ud i gaderne og på barerne, hvor de tager imod os med åbne arme. Vi vender tilbage fra Dublin beriget med glade minder om Trinity College, et lynkursus i Gælisk og meget andet, der for en samfundsfaglig klasse er højst interessant.

Den keltiske tiger er vel at mærke død, men gravøllet er drukket for længst.