All rise...thi kendes for ret

Billede i galleri. Klik for at åbne

Onsdag d. 5/2 var retorikholdet på besøg i Københavns Byret for ved selvsyn at opleve, hvordan retorikken udfoldes i praksis.

Efter det indledende security-check (ingen snusposer, stikvåben eller dåseøl fik lov til at passere) blev vi fordelt på tre forskellige retssale.

Formiddagens retsliste havde sager om overtrædelse af indrejseforbud, sædelighedsforbrydelse og voldeligt overfald på dagsorden – forhold, som vi på vore breddegrader normalt er lykkeligt forskånet for at forholde os til.

Vi skulle bl.a. fra tilhørerrækkerne undersøge, hvordan man opbygger sit etos som tiltalt eller vidne, hvordan der procederes og hvilke argumenter hhv. anklager og forsvarer lægger vægt på.

Da vi mødtes igen efter nogle timer, havde vi oplevet meget forskellige ting: En anklaget var ikke mødt op, en forsvarer havde glemt sine papirer, en somalisk tolk kunne ikke opdrives, så der måtte tolkes på svensk, en anklager virkede skarp og bidsk som en grævling, men viste sig som tålmodigheden selv, da hun forklarede sin argumentation på pædagogisk vis for NAG eleverne. Når dommeren kom ind, blev vi bedt om at rejse os, for, som dommeren forklarede: ”I skal ikke rejse jer for mig, I skal rejse jer af respekt for institutionen, af respekt for systemet.”

Forskellighederne til trods oplevede vi alle, at

  1. Retoriske kompetencer har en vigtig rolle at spille, når synspunkter skal afvejes mod hinanden og der skal fældes dom over hændelser i virkeligheden.
  2. Virkeligheden i Danmark 2020 kan tage sig meget forskelligt ud afhængigt af øjnene, der ser.