Jeg lånte læserens øjne

Billede i galleri. Klik for at åbne
Billede i galleri. Klik for at åbne

Erling Jepsen

Billede i galleri. Klik for at åbne

Forfatteren signerer

Døren lukkes i agoraen, de sidste elever finder på plads og stilheden breder sig i forsamlingen da en lille spinkel mand, nærmest ubetydelig, betræder podiet. Forfatteren, dramatikeren og samfundskritikeren Erling Jepsen står nu i fuld figur ved talerstolen. Vi kan se i øjnene på et menneske der blandt andet har skrevet Kunsten at græde i kor og Frygtelig lykkelig.  

Med rolig tone og sønderjysk underfundighed er det som om NAG`s 3.g`ere og dansklærerne for en kort stund rykkes ud af tid og sted. Pludselig befinder vi os i 1950`ernes Sønderjylland. Her hører vi historien om en faders braste drømme, da supermarkederne overhaler de små ismejerier, og om en familie i langsomt forfald, hvor faderen i desperation forgriber sig på Erling Jepsens storesøster: Jeg ville jo gøre alt for at holde sammen på min familie  det var en nødvendighed, at sende min søster ned til far i stuen om natten. Hårde, men hjertegribende ord fra et menneske der bare ikke kan lade være med at være med at portrættere det oversamarbejdende barn.

Erling Jepsen fortæller sin historie og skriver sig derved ud af krisen for at se urimeligheden i opvæksten i Sønderjylland. Mange interessante aspekter bliver inddraget bl.a. medlidenhedstyrani, den kollektive forglemmelse og den specielle sønderjyske mistanke. Alle sammen ord og begreber der indrammer folkesjælen i udkantsområderne - her holder man hemmelighederne for sig selv!

Efter foredraget var ordet frit og eleverne viste en oprigtig interesse for bøgerne og foredraget. Her var omdrejningspunkterne bl.a. samfundskritikken, mod, forholdet til søsteren og frygten for at genere en hel landsdel.

Elever og lærere på NAG bevidnede i dag en speciel og anderledes oplevelse, hvor Erling Jepsen i et kort øjeblik lånte vores øjne til selvransagelse.