Med 2.i til Sarajevo

2.i ved Kravica vandfaldet ikke langt fra Sarajevo i Bosnien Hercegovina

Af Rosemarie Stenfeldt, 2.i.

Studieturen 2018 gik for 2.i’s vedkommende til Sarajevo, også kaldet Europas Jerusalem. Sarajevo er hovedstaden i Bosnien Hercegovina – et land der for ikke så mange år tilbage, var plaget af en flerårig lang krig, der dræbte tusindvis af civile. Vi observerede hurtigt, at gaderne stadigvæk bar tydelige præg af dette. Høje, moderne og elegante glasbygninger stod side om side med gamle og forfaldne murstensbygninger fyldt med skudhuller og andre eftermæler fra krigen. Det var utroligt at se disse kontraster, og meget interessant at lære, hvorledes denne krig stadigvæk påvirker en stor del af befolkningen den dag i dag.

Ved et skolebesøg på Druga Gimnazija fortalte eleverne, at størstedelen af de unge mennesker i Sarajevo gerne vil videre fra denne tid og ikke mindes krigen i samme grad, som deres ældre slægtninge gør det. Vi bed også mærke i, hvor meget eleverne på gymnasiet mindede om os selv, da vi sad og snakkede med dem om fritidsinteresser, skole og andet.

Senere på ugen kørte vi sydpå til byen Mostar, hvor vi besøgte broen Stari Most, og ovenikøbet blev tilbudt, at se en mand springe de omtrent 30 meter fra broen og ned i søen – selvfølgelig mod betaling på 100 mark (380 DKK). På hjemturen besøgte vi de betagende og tilsammen meget store Kravica vandfald.

Vi har samlet disse oplevelser og en hel masse andre - blandt andet vores forsøg på at lære den traditionelle bosniske folkedansk og et besøg til en moské - i følgende videodagbog. Du skal bruge link-knappen øverst til højre. God fornøjelse!