NAG-software til Den Internationale Rumstation

Billede i galleri. Klik for at åbne

Victor, Mohammad og Frederik med deres software på vej 400 km ud i rummet

Victor, Mohammad og Frederik har i valgfaget Informationsteknologi programmeret en software, som snart bliver uploaded til Den Internationale Rumstation (ISS) 400 km over Jorden. Projektet, der går under navnet ”Space Gardeners”, er blandt nogle få internationalt udvalgte koder, som får en plads på Rumstationen, mens den med 27.000 km/t kredser rundt om Jorden. Rumstationen havde sidst dansk besøg i 2015, da den danske astronaut Andreas Mogensen tilbragte ti døgn i kredsløb.

Det var underviser i Informationsteknologi Rune Klarskov Jensen, som syntes at den internationale konkurrence ville være et oplagt projekt for hele holdet. Han lægger derfor også meget vægt på, at selv om det kun var ét projekt, der gik videre til sidst, så har hele holdet en andel i det flotte resultat. Det er de tre elever meget enige i.

”Vi stjal fra hinanden med arme og ben, men på den gode måde,” fortæller Frederik om det særlige samarbejde på tværs af projektgrupperne.

Bag navnet ”Space Gardeners” ligger projektets ambition om at indsamle data om fødevarers vækstmuligheder i rummet, hvilket også har været stærkt medvirkende til at projektet blev udvalgt af det Europæiske Rumagentur (ESA).

Omkring midten af maj måned får Victor, Mohammad og Frederik deres data tilbage fra Rumstationen. Derefter kan de sige mere om, hvilke fødevarer der har gode vækstbetingelser i rummet. Et lille NAG skridt på vejen til vores fremtidige liv i rummet.