Mediefag med TV2 journalist

af Charlotte Bertelsen

Janni (t.v.) sammen med Charlotte

Forleden gav Janni Pedersen - som er journalist, kriminalreporter og Tv-vært på TV2 og TV2 News - tre 1g mediefaghold indblik i, hvordan professionelle Tv-dokumentar-programmer bliver produceret.

Indledningsvis fortalte Janni Pedersen om sit karriereforløb som journalist; fra det øjeblik hvor hun ovenud lykkelig læste brevet om, at hun var optaget på journalisthøjskolen, over praktikforløbet ved Nordisk Film hvor hun lavede dybdeborende Tv-dokumentar, til sit nuværende job som kriminalreporter og Tv-vært ved TV2 og TV2 News. Den personlige beretning blev fortalt sideløbende med at strukturen i journalistuddannelsen og produktionsforhold i forbindelse med Tv-dokumentar blev ridset op.

Herefter viste hun to dokumentar-indslag, som hun har været journalist på. De to indslag, En morder vender hjem og Uden min datter, var lavet til Station 2 og Dags Dato, og varede hver ca. 15 minutter.

Produktionsforhold, research, æstetiske og etiske overvejelser var nogle af de områder Janni Pedersen efterfølgende kom ind på, foruden behind the screen-beretninger og så blev spørgsmål fra nysgerrige - og til tider undrende og rystede - elever besvaret.

Janni Pedersen gav med stort engagement og levende fortællinger et indblik i hvordan Tv-dokumentarer på professionelt niveau bliver til; at jagten på den gode historie og de gode billeder er altafgørende, at der ligger håndværksmæssige greb bag (f.eks. placeringen af personer i billedet, så det ser pænt ud!) og at journalisten må investere noget af sig selv, da dokumentar-historier er om virkelige mennesker og deres handlinger og følelser i den virkelige verden.